Perfekt koldhævet Pizzadej - En himmelsk oplevelse i hvert bid

At lave en perfekt koldhævet pizzadej kræver mere end blot lækkert tilbehør, god ost, en velsmagende sauce og en pizzaovn. Bevares, det er selvfølgelig alt sammen ultra-vigtige komponenter, men det hele starter med den essentielle byggesten af enhver fantastisk pizza – nemlig pizzadejen!
Her finder du alt du skal vide om koldhævet pizzadej, inklusiv en opskrift

Er koldhævet pizzadej tiden værd?

I de senere år har koldhævet pizzadej vundet enorm popularitet blandt hjemmekokke og pizzaentusiaster. Men hvad er hemmeligheden bag denne type dej, og hvorfor er koldhævet pizzadej blevet den foretrukne metode for mange? Vi vil her liste de fordele vi synes der er ved koldhævet pizzadej og give et bud på, hvorfor vi synes det er værd at investere tid i den måske nok langsommelige, men til gengæld belønnende proces det er, at lave en koldhævet pizzadej!

Hvad er fordelene ved koldhævet pizzadej?

Lige så vel, som at ens yndlings pizza-toppings kan variere fra pizzabager til pizzabager, så kan spørgsmålet om dejen også. Vi synes der er flere fordele ved at vælge at bruge tiden på at skabe en koldhævet dej, og dem deler vi gerne med dig.

1. Smagen af koldhævet pizzadej:

Vi kommer nok ikke udenom, at vores nummer 1 grund til at koldhævet pizzadej er vores favorit, er smagen! Den langsomme gæring der foregår når man efterlader en koldhævet pizzadej 6 timer eller længere, tillader nemlig dejen at udvikle komplekse smagsnoter og en dyb såkaldt umami-smag, der kan overgå en traditionel hurtigere gæret dej. Når man laver en koldhævet pizzadej sker der en langsom gæringsproces, som giver gæren tid til at nedbryde komplekse kulhydrater og proteiner, hvilket resulterer i en mere nuanceret og velsmagende dej.

2. Tekstur og Konsistens:

Koldhævet pizzadej har også den fordel, at vi her har med en luftig og let konsistens at gøre. Når man giver tid og tør at efterlade en koldhævet pizzadej 8 timer for eksempel, vil man nemlig opleve, at den langsomme hævning tillader dejen at udvikle et bedre gluten-netværk, hvilket resulterer i en mere elastisk dej. Dette giver ikke kun en blødere krumme, men også en sprød skorpe, der er afgørende for den perfekte pizzaoplevelse. At efterlade en koldhævet pizzadej i 8 timer er ingen sag, hvis man f.eks. sætter den i køleskabet om morgenen efter en kop morgenkaffe – så passer den sig selv i køleskabet, og den er klar til aften!

3. Koldhævet pizzadej er lettere at fordøje

Den lange gæringsproces når man laver en koldhævet pizzadej byder ikke kun ind med optimeret smag, men gør faktisk også dejen lettere fordøjelig. Nogle mennesker kan godt opleve lettere ubehag efter at have spist pizza fordi dejen er ‘gluten-tung’, men når der er tale om en grov pizzadej eller en koldhævet pizzadej, kan man opleve at få færre problemer med maven. Dette skyldes simpelthen, at dejen bliver mere fordøjelig takket være nedbrydningen af gluten og fermenteringsprocessen – og det gør altså, at koldhævet pizzadej ryger ind på favoritlisten hos os.

Hvor lang tid tager det at lave en god koldhævet pizzadej?

Det kan helt klart anbefales af efterlade en koldhævet pizzadej 24 timer, men mindre kan også sagtens gøre det. Man kan sagtens efterlade koldhævet pizzadej 6 timer og få et rigtig lækkert resultat. De fleste oplever god konsistens ved at lade dejen koldhæve omkring 8 timer. Så ja, at lave koldhævet pizzadej kræver tålmodighed, men en værdifuld note er, at det meste af tiden er inaktiv – i hvert fald for dig som pizzabager. Den faktiske forberedelsestid er relativt kort, og det er dejen selv – eller nærmere gæren – der laver alt arbejdet.

Opskrift pizzadej koldhævet -edition:

Vi har lavet er en simpel opskrift og en oversigt over processen til dig herunder, så du slipper for at skulle filtrere internettets mange bud på bedste koldhævet pizzadej. På vores måde kan du få ægte italiensk pizzadej koldhævet på Skandinavisk vis. Opskriften kommer her:

Koldhævet pizzadej opskrift

Ingredienser til en pizzadej

  • 500 g tipo 00 mel 
  • 325 ml koldt vand 
  • 10 g salt 
  • 0.5 tørgær
Her finder du alt det du skal vide om koldhævet pizzadej, inklusiv en opskrift

Fremgangsmåde:

  1.  Bland Ingredienserne:
    I en stor skål blandes mel og salt. I en separat skål opløses gæren i koldt vand. Bland gærblandingen og mel- og saltblandingen sammen. Rør forsigtigt, indtil dejen begynder at tage form.
  2.  Ælt Dejen: Ælt dejen i cirka 5 minutter, indtil den er glat og elastisk. Dæk skålen med plastikfilm eller bi-voksplade, og lad dejen hvile i 20 minutter.
  3.  Fold Dejen: Fold dejen forsigtigt fra siderne ind mod midten, dæk til igen, og lad den hvile i yderligere 20 minutter.
  4. Koldhævning: Dæk skålen tæt til og lad dejen hvile i køleskabet i mindst 6 timer, men gerne i 8 eller 24 timer. Den lange koldhævningstid giver dejen mulighed for at udvikle smag og tekstur.
  5. Rul dejen ud, top og bag: Efter koldhævningstiden tages dejen ud af køleskabet og bringes til stuetemperatur. Rul dejen ud på en let meldrysset overflade og tilsæt dine foretrukne toppings.

Nu kan du bage din koldhævede pizza i din pizzaovn, eller i en forvarmet ovn ved høj temperatur (normalt omkring 220-250 grader celsius) indtil skorpen er gylden og osten smeltet. Boun Appetito !

Hurra for koldhævet pizzadej

Selvom processen på koldhævet pizzadej kan se ud som en langsommelig proces, lover vi, at den ekstra tid og tålmodighed, der investeres i at lave en koldhævet pizzadej vil belønne dig med en uforglemmelig pizzaoplevelse! Koldhævet pizzadej er ikke bare en opskrift; det er en smagsoplevelse, der er svær at matche med de hurtige supermarkedskøbte alternativer. Så næste gang du skal bage pizzadej derhjemme, kan vi klart anbefale, at du tager dig god tid til at prøve koldhævet pizzadej – vi tør godt vædde med, at du ikke vil fortryde det!